Pagini

Etichete

luni, 13 septembrie 2010

Despre Asociatia Dora d'Istria

Istoric

“Dora d’Istria” – un nume cu o importanta semnificatie. Multi se intreaba ce inseamna, de unde vine, cine l-a inventat si de ce este perpetuat.

In 03 februarie 1828 s-a nascut o personalitate romaneasca recunoscuta in vremurile acelea pe plan international. Este vorba de Elena Ghica, nepoata celui dintai domn al Tarii Romanesti dupa domniile fanariote, Grigore al IV-lea (1822-1829). Parintii ei au fost oameni intelectuali, tatal – arheolog iar mama – traducatoare de carti.
Nu mai este necesar sa mentionez activitatea culturala a Elenei Ghica, scriind o serie intreaga de carti, ci doar faptul ca in 1855 face o ascensiune pe varful Moench (4108 m alt.), Elvetia, ea fiind prima femeie romanca care face o ascensiune in Alpi.
Activitatea publicistica a Elenei Ghica a inceput sub pseudonimul „Dora d’Istria”.

In 1997 un grup de tineri foarte activi s-a hotarat sa creeze o organizatie non-profit care sa aiba ca obiect promovarea turismului, a ecologiei, a ecoturismului etc. Cel mai greu a fost cu alegerea numelui organizatiei deoarece in Romania existau foarte multe asociatii, fundatii ecologice si turistice care poarta numele unor personalitati, a unor plante, zone, animale etc. Pana la urma, s-a stabilit ca numele organizatiei sa fie „Dora d’Istria” deoarece erau foarte multe persoane de sex feminin dornice sa exploreze frumusetile patriei noastre, in special al muntilor. In plus, s-a considerat ca astfel vom perpetua ideologia si valoarea culturala a Elenei Ghica. Din pacate, din motive tehnice, organizatia a dobandit personalitate juridica abia in 2003, membrii fondatori ducand activitate de sprijinire a altor asociatii si fundatii in domeniul turistic si ecologic.

Membrii fondatori

La sfarsitul anului 2002 mai multi tineri s-au adunat si au hotarat sa faca toate demersurile pentru ca activitatea lor sa fie desfasurata sub un nume: „Dora d’Istria”.

Astfel, Branciog Sorin, Branciog Teodora, Codreanu Bogdan si Lazarescu Ancuta pun bazele unei noi organizatii non-profit care sa promoveze ecoturismul, sa desfasoare activitate in domeniul protectiei naturii si a mediului inconjurator, sa scoata la lumina valoarea istorica si artistica a Dorei d’Istria.

Organizatie se numeste: Asociatia Club Ecotur Dora d’Istria, cu sediul in Bucuresti. Cine sunt membrii fondatori?
Presedintele asociatiei, dl. Sorin Branciog, nascut in 1972, a activitat in domeniul turistic din 1989, cand a participat la o expeditie de cunoastere a Masivului Piatra Craiului organizata de diriginta sa din liceu. De atunci, dragostea de munte si de natura nu s-a pierdut desi nu era prima data cand lua contact cu muntii. Pana la sase ani a crescut in zona montana, in Valea Doftanei, jud. Prahova, de la 5 ani facand expeditii in masivele din imprejurimi. In 1990 si 1996, participa la alte expeditii de cunoastere organizate de aceeasi persoana in Muntii Bucovinei si Muntii Rarau-Giumalau. In 1991 devine ghid turistic national. In 1995 participa la prima competitie cu tematica turistica montana, pe care o si castiga impreuna cu clubul Phoehix 13 Bucuresti. De atunci, seria participarii la competitii nu se mai termina decat abia in 2000 cand o boala il face sa se retraga pentru o perioada. A fost membru al cluburilor Phoenix 13 si Gioni Babos pana in 1997, cand se hotarase sa creeze o organizatie noua. A realizat o serie intreaga de expeditii in Muntii Fagaras, Piatra Craiului, Iezer, Rodnei, Bucegi, Ceahlau etc. La acestea se mai adauga o multitudine de excursii cu elevi si studenti, avand aprox. 1000 de turisti. Prin excursiile organizate de el s-a incercat promovarea anumitor zone turistice din tara, a oferit educatie ecologica si o cultura montana. Multi din clientii sai au ramas fideli muntelui, altii devenind membrii activi in diverse organizatii turistice si ecologice.
Din 2001 revine in activitatea de muntoman, oferind si servicii de consultanta pentru infiintarea de asociatii si organizarea contabilitatii. Un an este cenzor la asociatia Eco Alpin Club Montaniard – Bucuresti.
La sfarsitul anului 2002 pune bazele infiintarii Asociatiei Club Ecotur Dora d’Istria – Bucuresti.

Vicepresedintele asociatiei, dl. Bogdan Codreanu, nascut in 1978, fiu de ghid BTT, descopera frumusetea muntelui inca din copilarie. A participat la expeditii de cunoastere in majoritatea masivelor spectaculoase din Romania. In expeditia din 1996, din Rarau – Giumalau, se cunoaste cu dl. Sorin Branciog si raman prieteni buni. Face si el parte in 1997 din grupul de initiatori ai organizatiei Dora d’Istria. A fost membru al clubului Gioni Babos, fiind cooptat de Sorin Branciog. Participa si el la competitii si asista la organizarea de concursuri cu temetica montana. Din 2001 este vicepresedintele asociatiei Eco Alpin Club Montaniard pana la sfarsitul anului 2002, cand pune bazele infiintarii Asociatiei Club Ecotur Dora d’Istria.

Cei doi prezentati mai sus sunt principalii initiatori a promovarii si dezvoltarii noului club. Au fost sustinuti de Branciog Teodora si Lazarescu Ancuta, la care au mai venit si altii astfel incat in prezent Asociatia Club Ecotur Dora d’Istria numara 30 de membrii activi si 8 supleanti. Pe langa acestia se mai afla si alti sustinatori sau simpatizanti.

Activitatea asociatiei

In decembrie 2002, membrii fondatori se prezinta in fata notarului public pentru autentificarea actelor de infiintare a ASOCIATIE CLUB ECOTUR DORA d’ISTRIA Bucuresti.

La cateva zile de la eveniment are loc prima actiune: organizarea unui spectacol de colinde pentru copii si batranii din sectorul 2 al capitalei.

La inceputul lunii martie 2003 asociatia dobandeste personalitate juridica in baza Autorizatiei PJ/14/2003 emisa de Judecatoria Sectorului 3. Urmeaza o alta actiune: organizarea unui spectacol de muzica si umor pentru comunitatea feminina din sectorul 2 cu ocazia Zilei Internationale a Femeii, iar la sfarsitul lunii urma o excursie inaugurala in Masivul Bucegi.

In 11 Mai 2003 au loc, in paralel, doua actiuni din care una de anvergura: organizarea unei excursii cu 40 de batrani de la Centrul de Asistenta si Ingrijire nr. 5 in judetul Dambovita, in cadrul careia s-a organizat si un praznic. Actiunea a luat denumirea de „Pomana Mironositelor”. In aceasi zi, clubul Dora d’Istria se claseaza pe locul 2 la competitia cu tematica eco-montana „Lira Primaverii” organizata de CTE Caraiman.

In august 2003, Asociatia castiga concursul cu tematica ecologica si turistica „Lira Marea Neagra” urmata de alte competitii in care s-au castigat diverse premii. In acceasi luna s-a realizat „Turul Romaniei in doua saptamani”, o expeditie prin care s-a incercat cunoasterea celor mai frumoase zone din tara.

Departamentul de Ecologie si Protectia Mediului creaza doua proiecte ecologice: unul de creare unui parc ecologic in intravilan si altul de crearea unei ecozone in aglomeratia urbana. Desi proiectele au avut calificative foarte bune din partea comisiilor de protectia mediului din Sectorul 2, ele nu au mai putut fi puse in aplicare datorita intrarii in an electoral si blocarii activitatilor in domeniu.

In noiembrie 2003 asociatia se inscrie in FEDERATIA ROMANA DE TURISM SPORTIV si se claseaza printre primele 20 de cluburi din tara in domeniul turismului eco-sportiv. In aceeasi luna organizeaza cea de-a VIII-a editie a „Zilei Noiembristilor”, o actiune inovata de Sorin Branciog si Bogdan Codreanu.

In februarie 2004 asociatia face parte din comitetul de organizare a campionatului de turism sportiv al anului curent si tot in aceeasi luna se organizeaza la Sinaia „Revelionul Dora d’Istria” ca in 25 aprilie recidiveaza cu actiunea cu caracter social „Pomana Mironositelor”, fiind a doua editie. Asociatia Club Ecotur Dora d’Istria este printre primele organizatii non-profit care realizeaza turism social cu persoane nevoiase.

Pe langa participarea la aproape toate etapele Campionatului FRTS din 2004, asociatia Dora d’Istria organizeaza prima editie a Trofeelor „Inima Drumetului” si „Dora d’Istria”, in perioada 24-26 septembrie 2004. Actiunea a fost una de exceptie, foarte mult apreciata. Emi G. Cristea de la clubul „Floare de Colt” Brasov scria: „S-a dorit a fi un trofeu al prieteniei si a iesit un trofeu al prieteniei.(…)  Asteptam ca acest inceput de drum in organizarea de concursuri pentru Dora d`Istria sa ne aduca ani si ani de trofee. (…) Concursul a fost o nota 10 de corectitudine si fair-play (…) Felicitari organizatorilor pentru noaptea nedormita, in care au muncit pentru ca fiecare club sa plece a doua zi acasa cu cate un CD plin cu fotografii si filme cu ceea ce s-a petrecut zilele acestea in Valea Doftanei. Este o noutate ... si speram ca si alte cluburi sa continue aceasta initiativa, acolo unde se poate. (…)S-a muncit mult. S-a vazut ca s-a muncit mult. Mi-a placut enorm ideea cu trofeele din lemn si conuri lipite. Am vazut niste fete care au fost permanent pline de treaba, ca totul sa iasa bine. Am vazut cum e sa strabati jumatate de tara ca sa vii la niste oameni ce nu ii cunosti. M-am bucurat ca Inima Drumetului a ajuns unde trebuia sa ajunga. M-am bucurat ca locul intai a fost castigat de niste brasoveni, chiar daca nu am fost noi aceia. M-am bucurat ca am adormit pe sunetele de chitara din cortul vecin, unde Tica Lumanare nu avea somn in ploaie. M-am bucurat de ce a fost frumos
Aprecierele s-au facut si la fata locului de catre participanti. Au fost prezenti mai mult de 100 de persoane si asta este bine cand este vorba de o organizatie care face in premiera asa ceva (desi sunt membri care au mai realizat concursuri, o parte din echipa fiind aceeasi care au organizat si prima editie a actiunii “Lira Toamnei” sub egida asociatiei E.A.C. Montaniard).

Asociatia Club Ecotur Dora d’Istria s-a implicat si in alte actiuni ecologice si turistice, cum ar fi proteste impotriva exploatarii zacamintelor de la Rosia Montana. A creat o pagina de internet, initial pe www.doradistria.go.ro si apoi pe www.doradistria.org, fiind printre primele cluburi turistice din tara care a avut domeniu propriu. Prin intermediul internetului a incercat sa promoveze turismul, educatia ecologica si actiunile atat ale asociatiei cat si a altor organizatii de profil. S-a participat la simpozioane pe teme ecologice.

Asociatia Club Ecotur Dora d’Istria se vrea o organizatie tanara, foarte activa si foarta cunoscuta. Membrii acesteia sunt in mare parte intelectuali: economisti, studenti, ingineri, absolventi de facultati de managementul protectiei mediului, directori economici la firme importante si banci, specialisti in marketing si turism etc. 
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu